Postaw na piekarnik – tu Ci się upiecze!
Wybór sprzętu AGD często wymaga dokładnego przeglądu ofert poszczególnych producentów. Podobnie rzecz się ma z piekarnikiem. Urządzenie, które jest używane niemalże codziennie, musi być przede wszystkim wytrzymałe i funkcjonalne. Wybór odpowiedniego modelu piekarnika pozwala na przygotowanie potraw kilkoma sposobami, perfekcyjne upieczenie ciast czy pasztetów, a także oszczędza czas. Podpowiadamy, jakie urządzenie wybrać i na co zwracać szczególną uwagę.
Mały pomocnik i jego rodzaje
Piekarnik wolnostojący to urządzenie, które jest połączone z płytą grzewczą. Nie wymaga zabudowania go meblami – można postawić go w zasadzie wszędzie tam, gdzie jest dostęp do prądu. Sprawdzi się u osób, które mają już urządzoną kuchnię i chcą wymienić jedynie zużyty sprzęt na nowy model. Z kolei piekarniki do zabudowy to idealne urządzenia dla osób, które cenią wygodę i spójność wystroju wnętrza. Tego rodzaju urządzenia umieszcza się w zabudowie kuchennej, dzięki czemu sprzęt znajduje się na optymalnej dla użytkownika wysokości. Możesz przygotowywać dania bez konieczności ciągłego schylania się czy kucania, by zobaczyć na jakim etapie znajduje się Twój posiłek. Jeżeli masz małą kuchnię i planujesz właśnie jej remont, to piekarnik do zabudowy będzie świetnym rozwiązaniem.
Kiedy już zdecydujesz, czy preferujesz urządzenie wolnostojące czy może piekarnik do zabudowy, to czas wybrać model elektryczny lub gazowy. Piekarnik elektryczny znajdziesz zarówno w wersji wolnostojącej, jak i do zabudowy. Takie urządzenia posiadają wiele funkcji, a ich obsługa jest niezwykle prosta. Równomiernie się nagrzewają i rozprowadzają ciepło, co pozwala na niemal perfekcyjne przygotowanie w nich każdego dania. Wersje elektryczne to świetne rozwiązania, które zostały wyposażone w nowoczesne systemy oszczędzające energię. Urządzenia zasilane na gaz, czyli piekarniki gazowe, to tańsze w eksploatacji rozwiązania. Te modele również wyposażono w szereg funkcji, jednak pozwalają zaoszczędzić.
Jak wybrać piekarnik?
Wybierając nowe urządzenie, warto zastanowić się nad dobraniem go pod różnymi względami. Istotne okażą się odpowiednie programy i zakres temperatury – na rynku znajdziesz modele operujące od 30 do nawet 300 stopni. Dzięki temu możesz dobrać odpowiednie parametry i przygotować ciasta lub dania w jak najlepszych warunkach. Podczas wyboru urządzenia zwróć uwagę również na wielkość sprzętu. Jego gabaryty powinny zgadzać się z miejscem, w którym stanie, tak by nie utrudniał przejścia lub mieścił się w dedykowanym miejscu w zabudowie. Wybierając się do sklepu warto zajrzeć do wnętrza urządzenia. Zwróć uwagę na prowadnice, które ułatwiają obsługę piekarnika i zwiększają bezpieczeństwo podczas jego użytkowania. Takie rozwiązania gwarantują, że w trakcie wkładania lub wyciągania blachy szybko i sprawnie umieścisz danie wewnątrz, a nagrzane powietrze nie wyrządzi uszczerbku na zdrowiu. Zerknij również na funkcję czyszczenia piekarnika. Czasami zdarza się, że coś kapnie na ruszt lub na spód urządzenia – opcja łatwego czyszczenia pozwoli na szybkie i sprawne pozbycie się niechcianych zabrudzeń.
Nowoczesne rozwiązania
Wielu producentów prześciga się w unowocześnianiu dodawanych do swoich produktów funkcji. Coraz popularniejsze stają się urządzenia z funkcją mikrofalówki. To świetne rozwiązanie do małych pomieszczeń, gdzie nie ma miejsca na kolejne urządzenie. Ostatnim hitem jest piekarnik z funkcją pary. Takie funkcje pozwalają uzyskać wysokiej jakości potrawy bez zbędnych dodatków. Idealnie sprawdzą się u osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie lub nie lubią potraw z patelni. Obsługa takiego sprzętu jest bardzo prosta. Do odpowiedniej szufladki, umieszczonej w urządzeniu, należy nalać wody i ustawić odpowiedni program, a resztę wykona za Ciebie urządzenie. To jedynie niewielka część udogodnień, jakie oferują producenci. Warto stawiać na urządzenia najwyższej jakości, które na co dzień idealnie dopasują się do Twoich potrzeb.