Mikrofalówka – mały pomocnik czy zbędne urządzenie
Wiele osób uważa, że mikrofalówka jest zbędna, a jej używanie szkodliwe. Inni doceniają ją za szybkość i funkcjonalność. Jak to jest z tą mikrofalówką? Warto zainwestować duże pieniądze w wszechstronny model czy jednak wybrać najprostszą wersję, która po prostu spełni nasze oczekiwania? Rozwiewamy wątpliwości i sprawdzamy, czy warto kupić kuchenkę mikrofalową.
Zasady działania
Mikrofalówka wytwarza mikrofale, które oddziałują na cząsteczki żywności. Te zaczynają drgać i zamieniają energię na ciepło. Samo urządzenie emituje fale niejonizujące, podobne do tych, które wytwarzają smartfony. Dzięki specjalnym osłonom, które znajdują się we wnętrzu urządzenia, promieniowanie nie rozchodzi się poza jego wnętrze, dlatego nie ma ryzyka utraty zdrowia czy życia. Są po prostu unieszkodliwione. A co z jedzeniem? Każda obróbka sprawia, że dania tracą wartości odżywcze. Używanie mikrofalówki nie wyjaławia posiłków bardziej niż smażenie czy gotowanie w wodzie. Jeżeli będziesz używał urządzenia zgodnie z zaleceniami producenta Twoje zdrowie z pewnością nie ucierpi.
Jak wybrać mikrofalówkę
Wybór mikrofalówki zleży głównie od indywidualnych potrzeb. Warto zwrócić uwagę na jej pojemność, a co za tym idzie ilość miejsca na sprzęt, którą dysponujesz. Istotny jest również fakt czy urządzenie będzie wolnostojące czy zamierzasz poddać je zabudowie. Kolejnym wyznacznikiem powinna być moc – im większa tym potrawy szybciej będą gotowe. Urządzenia o dużej mocy często są uważane za takie, które pobierają dużo energii. To mit! Mikrofalówki te przygotują potrawę szybciej, przez co pobór prądu będzie niższy. Warto postawić na urządzenie, którego moc będzie oscylowała między 900, a 1200 W. Zabezpieczenia i programy dodatkowe, również stanowią kluczowy wyznacznik podczas podejmowania decyzji odnoście zakupu. Wszystko zależy czego oczekujesz od urządzenia. Nowoczesne sprzęty są także nieco bardziej intuicyjne. Osobom, które cenią rozwiązania smart z pewnością spodobają się modele, które można włączyć lub wyłączyć za pomocą aplikacji w telefonie.
Nowoczesna kuchenka mikrofalowa
Obecnie poszczególne modele kuchenek mikrofalowych nie ograniczają się do podgrzewania dań. Przydatną funkcją jest także rozmrażanie potraw. Z pewnością nieraz zdarzyło Ci się zapomnieć o wyjęciu mięsa z zamrażalnika, dlatego ta funkcja idealnie się sprawdzi. Wystarczy przełożyć mrożonkę do dedykowanego pojemnika i wstawić ustawiając określony program. Dzięki temu można szybko uratować sytuację. Modele wyposażone w grill pozwalają przygotować chrupiące dania rodem z rusztu. Dzięki temu można cieszyć się ich smakiem nawet zimą bez konieczności kupowania grilla elektrycznego. Podobne efekty gwarantuje również funkcja o nazwie crisp lub kombi – połączenie grilla i tradycyjnego gotowania. Jeżeli jesteś fanem zdrowego stylu życia postaw na mikrofalówkę z funkcją gotowania na parze. Dzięki takiej możliwości przygotujesz rybę czy warzywa tak, jak lubisz.
Wady, zalety i bezpieczeństwo
Kuchenka mikrofalowa, jak każdy wytwór techniki ma swoje wady i zalety. Do zalet z pewnością można zaliczyć wygodę, łatwość użytkowania czy szybkość podgrzewania potraw. Sprawdzi się to zarówno zapracowanym rodzicom, jak i studentom. Wielofunkcyjne urządzenia pozwalają zastąpić także pozostałe sprzęty w domu, oszczędzając miejsce. Sama obsługa również jest prosta – wszystkie niezbędne funkcje są zaznaczone w panelu. Wystarczy jedynie wcisnąć lub dotknąć odpowiedni przycisk. Obsługi urządzenia nauczy się każdy, zarówno młoda osoba, jak i senior. Warto jednak kontrolować jakość i stan potraw. Modele o dużej mocy mogą nieco przesuszyć danie, ale przy odpowiednich zabezpieczeniach będziesz cieszyć się wygodą i komfortem.
By bezpiecznie korzystać z mikrofalówki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Nie należy podgrzewać dań w naczyniach wykonanych z aluminium, metalu ani ze złotymi elementami. Ich struktura sprawa, że fale są odbijane, a urządzenie zostanie uszkodzone. Korzystaj z pojemników żaroodpornych, ceramicznych oraz z tworzywa sztucznego, które zawierają specjalne oznaczenie, wskazujące, że można używać ich w kuchence mikrofalowej. Podgrzewając potrawy nie nakładaj pokrywek i nie zakrywaj dań talerzem. Otwarty pojemnik gwarantuje swobodne i równomierne rozchodzenie się ciepła wewnątrz dania. Wówczas możesz być pewien, że używanie urządzenia będzie nie tylko bezpieczne, ale także realnie pomocne.